Posts

Showing posts from February, 2016

Dulu.

Image
"Kalau jadi budak baik time sekolah rendah dulu tak best sangat, sebab takde benda nak cerita,"


/terus mula/
Dulu time darjah satu, ada seorang budak yang tak puas hati dengan aku sampailah hari terakhir sekolah darjah enam pun masih nak gaduh. Tak tau sebab apa, tapi dia memang tak puas hati lah senang cerita (sebab dia yang cakap lol) Aku ni, best je nak balas dendam. Maklumlah haida kot. Tapi biasanya aku tak mula cari pasal lah, dan takkan balas dendam yang dasyat-ii (ceh macam baik kan hahahaha). Paling takleh lupa bila dia baling stokin kat muka aku kat kelas. takleh lupa dia langgar tangan aku lepas kena suntik sampai aku nangis (tak nangis pun la tipu je). takleh lupa dia tiru karya-karya aku (yang buruk tu) jadi hak milik dia. Aku redho je sebab bila aku try nak baik-ii dengan dia, dia buat aku macam bengang je kan. Aku pun malas la nak layan. Tup tup bila form one kitorang jumpa balik, gila gila takyah cerita lah, sampai sekarang pun kitorang throwback gelak gelak.…

satu.

Image
Terima kasih ya Allah. kau bagi aku peluang hidup dalam Januari.
Januari yang menyesakkan dada kahkah, terima lah hakikat.
dan aku masuk ke 2016 dengan rasa yang tak berapa nak rasa. meh aku cite.

First, 2 jan -  balik smakj. daftar sendiri kauuu sebab mak abah nak hantar wani pulak. Nasib baik ada Nasrin temankan pergi dewan. Sampai kat dewan je terus sibuk tanya mana nama senarai kelas, lepas dah tengok tu rasa bersyukur sebab still kelas yang sama and at the same time sedih sangat sebab tak sekelas dengan haziqah. Aku baru plan nak jadi tablemate dia uuu TT__TT dan dan dan aku tengok hanya lima ketul manusia yang bernama lelaki (ayouu mana yang lain) entah nak rasa apa. Lepastu, terus pergi kaunter nak setllekan bayar yuran apa semua tu. jadahnya sangat blur pastu aku tanya cikgu,

"cikgu, mak saya bagi ni, saya nak bayar apa je dulu ni?"  hahaha. soalan.

lepas dah settle (tak settle pon sebenarnya) amek barang koop bla bla tak penting pun.
Hari first kat smakj. Dah hilang…

cerminan.

Image
hitam putih layu mendung. kau rasa?

Ramai yang tertanya-tanya. Bezanya cuma pertanyaan itu berjaya ditanya ataupun tak.

"ustaz, macam mana kita nak bangkit bila orang jatuhkan kita, sampai satu masa kita dah rasa taknak jadi pemimpin?"   soalan yang lebih kurang sama ditanya oleh seorang classmate dekat ustazah. tapi ustazah kata soalan tu berat bagi dia, so classmate yang lain cuba tanya kat ustaz pulak.

& jawapan ustaz.
sebenarnya menjadi ketua tu adalah satu bebanan. baru "jadi" dah rasa beban, belum bg kerja lagi.
waha tak ingat sangat apa jawapan ustaz. tapi ustaz kata sepatutnya kita kena tolong ketua kita. sebab ye lah kan, kau pon tawu manusia mana je yg hidupnya sempurna kat dunia ni. Rasulullah (saw) bawak Islam sampai kat kita harini pun bukan nya senang senang. semua perlukan masa & pengorbanan.

so as orang yang berada di bawah, kita bukannya nak buat dia selesa sebab dia rasa semua support dia tapi kita memang kena tolong pemimpin kita. apa ya…