Posts

Showing posts from 2016

Next step?

Image
so hey Assalamualaikum hagagaga.
Frankly speaking, awkward sebenarnya nak menulis hmmm tapi awat tetiba tah terlintas nak jugak buat post petang ni. so many thoughts after spm y'know, but my everyday had passed just like that. not to say that i'm decaying like what others (major) do. tapi kan hahaha pointless nya weh. macam biasa kan heyy aku dah habis spm & sekolah (idk what to feel)(lol) taktahu lah kalau aku ada buat plan like other lepasan spm do, yeah i don't really know tapi pernah lah terlintas cuma bukan atas kertas.  Ikutkan plan, nak amek lesen, nak stick kat kedai almost everyday kalau boleh nak tolong buat kek and other stuffs kat kedai tu, nak sambung jual buku yang tertangguh lamanya tu, nak sambil mengajar whateverla maybe jadi cikgu ngaji pun boleh tho since i really like teaching hehe dan macam-macam lagi lah. Tapi semuanya macam haprakz kan, sebab tak ada duit haha h a ha not funny -_-
Pasal lesen, peh tengok jelah kawan-ii aku semua dah daftar lesen…

Trial SPM ft tribulations;

Image
Assalamualaikum hua kerinduan kesayangan semuanya.
ada apa dengan 23 julai sampai 2-3 orang hantar mesej aku tak baca haha.
Hm and y'know duduk 7 minggu kat smakj tak balik rumah, boleh mengundang tekanan jiwa, perasaan, emosi yang tak terkawal mengong-nya.
Dan semua kekusutan yang menyesakkan hati, otak, limpa, jantung yang tak tertanggung telah di'eleh'kan sehingga tak sedar ada hati manusia yang terkecik, mungkin.
Minggu satu dan dua.
Haa akak-ii F5 yang demam bersambung-sambung dari naik raya sampai berjangkit dengan orang lain, dan aku yang acah antibodi kuat ni pun terjebak sekali sebab dah berapa tahun tak demam terbaring macam mayat hidup takde daya tu. Seharian kauu tak masuk kelas, nasib baik time tu hari balik kampung, at least takyah stay smakj. Act dari malam rabu tu menunggu seketul manusia sampai rasa nak demam haa. Tapi tak balik rumah pun sebab balik rumah nurin, so macam tak hilang pun homesick nya tu hawauu. Tu le berlagak kuat lagi, hari lepas tu boleh p…

RIP my results.

"Awak pergi mana? Dari tadi call mak awak suruh datang cepat-cepat, tapi bila mak awak datang, awak pulak yang hilang."

Hee, hanya mampu sengih. Alhamdulillah. Bersyukur je mampu. Lepastu usaha lagi.
Segan sebenarnya tayang result 'cantik' dekat mak abah.
Mintak mak abah datang bukan semata nak tunjuk result tu hm. Cuma nak mak abah lebih faham dengan keadaan aku kat smakj yang tinggal beberapa bulan lagi ni.
Terima kasih mak, abah sebab datang walaupun super rushing dari after subuh hohou.




Semoga matlamat lebih jelas.
Semoga nak fokus apa dulu lebih jelas.
Semoga berubah.
Semoga tabah.
Semoga dapat buat yang terbaik.
Semoga Allah berkati & permudahkan semuanya.




Road to #SYP011.  

"Kita hebat dan berjaya!" ueueueue;

/Acah tenang lagi acah/

Holiday II - Ramadan

Image
"Mama, boleh tak nak puasa setengah hari?"
Tanya salah seorang adik sedara guwe kepada mamanya pada pukul 5 petang tadi.


and so yeah salam Ramadhan Kareem! our first ramadhan went so fast right? Hm
aha okay saya dah ngantuk act tapi tengah tunggu upload gambar dalam google drive phew so merempat kat sini. to make it not so short lah (kot) nak cerita-cerita lah ni lel,

Before tidur biasanya dah masak nasi siap siap, so esok tinggal buat lauk untuk sahur. Family ai memang dah biasa sahur nasi, so kat sekolah tu tak pernah lah nak skip sahur kecuali time f1 sebab dewan makan jauh gilers. Disebabkan ada gastrik, saya tak mau ah cari nahas ngengada tak sahur an.

Pernah sekali tu time form 3 kot, dah aku ni memang jenis lenjan je pergi dm sensorang sahur halantak terserempak ngan sesiapa kalau ada haha sebab kat dorm tu semua jenis malas nak bersiap. Sesampai nya saya di dm, makcik tu baru nak keluarkan nasi lel padahal dah nak imsak lah jugak. Nampak lah kan budak smakj perempuan…

Holiday I

Image
"Just live how you want, your life is yours,"  -fire.

//first time mata ni tak jumpa di mana keberadaan si bangla V ni dalam mv, hai pakwe, lama tak jenguk, kahkah.

----------------------------------------------------

Periksa setengah tahun dah habis dengan kurang jayanya bagi seorang haida;
Mungkin menjadi kegemaran orang kanan dan kiri aku curi-ii tepuk bahu aku dan mungkin juga cikgu-ii sangat tertarik untuk mention nama aku time periksa. Sebab...pft ngantuk lel. hua hua ok memalukan, jawapan semua kelaut berenang sampai tenggelam lemas pft. Cuti kali ni memang aku berazam sungguh-ii untuk lebih gigih.
Duk membayangkan hari audit nanti, keputusan periksa bakal ditayang depan abah. wuwu, biarlah cuti ni aku belajar, takde lah nanti abah kata kat cikgu yang kat rumah, anak dia ni sibuk duk ngadap laptop an.  Haha apa ni, salah niat belajar ke acane, ish. Doakan guwe oho.
Pastu tadi balik naik bas F5 tiga ketul ja, pastu aku duduk sensorang, buat muka toye sambil makan aiskrim.…

apa ni

Image
Assalamualaikum haha wey harini balik wey YA ALLAH.

serious, setiap kali fikir pasal periksa, tak pernah tak serabut.

"belajar je, sebab bila haida fikir exam, mesti stuck punya, yang penting niat kerana Allah,"   -Abah.

Yes, aku pegang kata-kata tu. Tapi kadang-ii memang ter jugak - terfikir exam, sebab nya takleh aa tak fikir langsung an? sebab nanti buat semua ikut suka hati je (aduh tapi kalau niat kerana Allah mesti kena sungguh-sungguh jugak hm)

Dan, tak tau kenapa, sejak dah f5 ni aku susah nak terima arahan, means peraturan. Boleh je, aish cuma entahlah, lambat sikit nak hadam. Memang pun tak patut kalau seorang 'aku' jadi      rules breaker, rebellious. omg tapi tu hakikat nya sejak dulu. Aku serba salah, sumpah. Kesian kat kawan-kawan, sorry sangat. Maaf setakat ni dan selama ni aku tak bagi komitmen yang baik huhuhuhu. Aku pun tak tau apa masalah nya aku ni aduh ---

Masalah hati, kot. masalah hati yang kosong & aku isi penuh dengan dunia. maka hitam lah…

seventeenth.

Happy belated birthday to all February babiesss, haha.

Tahun ni, last sambut dengan kawan-ii ;')
Walaupun sebenarnya mengharap mak abah datang huahua, tapi tak apa, tak nak menyusahkan mak abah pun datang jauh jauh (tapi sebenarnya homesick teruk lol)
Takdelah homesick tu rindu rumah, cuma haih biasalah, takleh aa tak tengok muka mak abah bila lama tak jumpa nih, hehe. Sampai mak orang lain datang pun boleh nangis pecite gedik sangat perangai hahaha dah form 5 kut, aduh. Sebabnya, setiap kali call mesti tak sempat nak tutup dengan 'assalamualaikum,' -- yelaa, duit syiling habis tak sedar wuwuw.
Malam birthday tu pun, telefon tu mati time abah tengah nyanyi nyanyi lagu birthday ohoho nangis lagi malam tu. Nampak la macam manja kan, tapi tak pun sebenarnya kahkah tak reti la.

Tapi Allah bagi pinjam kawan-ii yang terlebih comel ecey, kena simbah soya basi yang dorang simpan seminggu (selekeh an) hahaha pergh bau dia menahan je lah. Lepastu dapat tembikai tembikai tembikai dar…

Dulu.

Image
"Kalau jadi budak baik time sekolah rendah dulu tak best sangat, sebab takde benda nak cerita,"


/terus mula/
Dulu time darjah satu, ada seorang budak yang tak puas hati dengan aku sampailah hari terakhir sekolah darjah enam pun masih nak gaduh. Tak tau sebab apa, tapi dia memang tak puas hati lah senang cerita (sebab dia yang cakap lol) Aku ni, best je nak balas dendam. Maklumlah haida kot. Tapi biasanya aku tak mula cari pasal lah, dan takkan balas dendam yang dasyat-ii (ceh macam baik kan hahahaha). Paling takleh lupa bila dia baling stokin kat muka aku kat kelas. takleh lupa dia langgar tangan aku lepas kena suntik sampai aku nangis (tak nangis pun la tipu je). takleh lupa dia tiru karya-karya aku (yang buruk tu) jadi hak milik dia. Aku redho je sebab bila aku try nak baik-ii dengan dia, dia buat aku macam bengang je kan. Aku pun malas la nak layan. Tup tup bila form one kitorang jumpa balik, gila gila takyah cerita lah, sampai sekarang pun kitorang throwback gelak gelak.…

satu.

Image
Terima kasih ya Allah. kau bagi aku peluang hidup dalam Januari.
Januari yang menyesakkan dada kahkah, terima lah hakikat.
dan aku masuk ke 2016 dengan rasa yang tak berapa nak rasa. meh aku cite.

First, 2 jan -  balik smakj. daftar sendiri kauuu sebab mak abah nak hantar wani pulak. Nasib baik ada Nasrin temankan pergi dewan. Sampai kat dewan je terus sibuk tanya mana nama senarai kelas, lepas dah tengok tu rasa bersyukur sebab still kelas yang sama and at the same time sedih sangat sebab tak sekelas dengan haziqah. Aku baru plan nak jadi tablemate dia uuu TT__TT dan dan dan aku tengok hanya lima ketul manusia yang bernama lelaki (ayouu mana yang lain) entah nak rasa apa. Lepastu, terus pergi kaunter nak setllekan bayar yuran apa semua tu. jadahnya sangat blur pastu aku tanya cikgu,

"cikgu, mak saya bagi ni, saya nak bayar apa je dulu ni?"  hahaha. soalan.

lepas dah settle (tak settle pon sebenarnya) amek barang koop bla bla tak penting pun.
Hari first kat smakj. Dah hilang…

cerminan.

Image
hitam putih layu mendung. kau rasa?

Ramai yang tertanya-tanya. Bezanya cuma pertanyaan itu berjaya ditanya ataupun tak.

"ustaz, macam mana kita nak bangkit bila orang jatuhkan kita, sampai satu masa kita dah rasa taknak jadi pemimpin?"   soalan yang lebih kurang sama ditanya oleh seorang classmate dekat ustazah. tapi ustazah kata soalan tu berat bagi dia, so classmate yang lain cuba tanya kat ustaz pulak.

& jawapan ustaz.
sebenarnya menjadi ketua tu adalah satu bebanan. baru "jadi" dah rasa beban, belum bg kerja lagi.
waha tak ingat sangat apa jawapan ustaz. tapi ustaz kata sepatutnya kita kena tolong ketua kita. sebab ye lah kan, kau pon tawu manusia mana je yg hidupnya sempurna kat dunia ni. Rasulullah (saw) bawak Islam sampai kat kita harini pun bukan nya senang senang. semua perlukan masa & pengorbanan.

so as orang yang berada di bawah, kita bukannya nak buat dia selesa sebab dia rasa semua support dia tapi kita memang kena tolong pemimpin kita. apa ya…